ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               

ΨΑΛΤΙΚΗ

 Στην Μητρόπολή μας ξεκίνησε αμέσως με τη σύστασή της, με άδεια του Μητροπολίτη, η λειτουργία σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Η Σχολή απέκτησε νομική υπόσταση το 2012, όταν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε το καταστατικό λειτουργίας της.

 

 

Σύντομο ιστορικό

Στην περιοχή του Ιλίου λειτουργούσε από το 2001 παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της εννιαίας Μητροπόλεως Αττικής, ενώ αρκετοί ναοί παρέδιδαν μαθήματα στα πλαίσια των ενοριακών δραστηριοτήτων τους. Η Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου έρχεται να συνεχίσει αυτή την παράδοση και ταυτοχρόνως να ενώσει όλες αυτές τις προσπάθειες κάτω από τη σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως, με το κύρος που παρέχει η εποπτία της αλλά και το αναγνωρισμένο πτυχίο ιεροψάλτου που η Σχολή αποδίδει στους επιτυχώντες μαθητές της.

Μέλη διοικητικού συμβουλίου

Η Σχολή διοικείται από συμβούλιο, με τα εξής μέλη:

 1. Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πρόεδρος.
 2. Πρωτ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.
 3. Πρωτ. Γεώργιος Βασιλείου.
 4. Πρωτοψάλτης Θωμάς Κραβαρίτης (Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως).
 5. Κωνσταντίνος Μούρτης (Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου).
Διάρκεια φοίτησης

Οι σπουδές έχουν πενταετή διάρκεια. Κατά τη διάρκειά τους ακολουθείται το εγκεκριμμένο πρόγραμμα ύλης από το Υπουργείο Παιδείας. Στο τέλος κάθε έτους γίνονται προαγωγικές εξετάσεις, ενώπιον κανονικά σχηματισμένης εξεταστικής επιτροπής.

Οι εγγραφές κατ' έτος γίνονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Έδρα και παραρτήματα

Έδρα της Σχολής είναι το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου.

 

Εκδηλώσεις

           

 • Ιδιόμελα Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ο τον αμπελώνα" & "Λησταίς λογισμοίς"
  Ιδιόμελα Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ο τον αμπελώνα" & "Λησταίς λογισμοίς"
  Δημοσιεύουμε τα ιδιόμελα του Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Ο τον αμπελώνα φυτεύσας" και "Λησταίς λογισμοίς", σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο βαρύ και πλάγιο του β' αντίστοιχα.   Τα ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης. Καλή ακρόαση.
 • Έναρξη μαθημάτων Σχολής Μουσικής
  Έναρξη μαθημάτων Σχολής Μουσικής
  Έναρξη μαθημάτων Σχολής Μουσικής Για πρώτη φορά θα συσταθεί χορωδία παραδοσιακής μουσικής.....  
 • Μουσικολογική ομιλία «Πανόραμα της Ψαλτικής Τέχνης»
  Μουσικολογική ομιλία «Πανόραμα της Ψαλτικής Τέχνης»
  Μουσικολογική ομιλία «Το πανόραμα της ψαλτικής τέχνης»   Ναός:   Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παλατιανής) Ιλίου Μία μουσικολογική ομιλία από τον κ. Πολύκαρπο Πολυκαρπίδη διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου. Η ομιλία θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου και το θέμα της ομιλίας είναι «Το πανόραμα της ψαλτικής τέχνης: Ιστορική αναδρομή από τον 10ο αι. ως τη νέα μέθοδο». Καλούνται άπαντες οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να προσέλθουν για να ακούσουν την ενδιαφέρουσα και διδακτική ομιλία. Ο κ. Πολυκαρπίδης είναι MSc. του Τμήματος Μουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.   (Η εικόνα του άρθρου: στιχηράριο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου)  
 • Δανιήλ Πρωτοψάλτου: Κοινωνικόν του Τιμίου Σταυρού
  Δανιήλ Πρωτοψάλτου: Κοινωνικόν του Τιμίου Σταυρού
  Δανιήλ Πρωτοψάλτου: Κοινωνικόν του Τιμίου Σταυρού   Το ερμηνεύει ο πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης.   Καλή ακρόαση.
 • Ησυχίου ιερομονάχου - "Νυν αι δυνάμεις"
  Ησυχίου ιερομονάχου - "Νυν αι δυνάμεις"
  Δημοσιεύουμε τον ύμνο "Νυν αι δυνάμεις των ουρανών", ο οποίος ψάλλεται αντί του συνήθους χερουβικού, εις την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, σε μέλος Ησυχίου ιερομονάχου του Σιμωνοπετρίτου και ήχο πλάγιο του δ'.   Τον ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), π. Θεόδωρος Παπαγιάννης.   Καλή ακρόαση.
 • Ιδιόμελον Β' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Δεύτε εκκαθάρωμεν"
  Ιδιόμελον Β' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Δεύτε εκκαθάρωμεν"
  Δημοσιεύουμε το ιδιόμελο του Β' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Δεύτε εκκαθάρωμεν εαυτούς αδελφοί", σε μέλοςΙακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο πλάγιο του δ'.   Το ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης.     Καλή ακρόαση.
 • Ιδιόμελον Γ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Χαλινούς αποπτύσας"
  Ιδιόμελον Γ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Χαλινούς αποπτύσας"
  Δημοσιεύουμε το ιδιόμελο του Γ' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Χαλινούς αποπτύσας", σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο πλάγιο του δ'.   Το ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης.   Καλή ακρόαση.
 • Ιδιόμελον Δ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ατενίσαι το όμμα"
  Ιδιόμελον Δ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ατενίσαι το όμμα"
    Δημοσιεύουμε το ιδιόμελο του Δ' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Ατενίσαι το όμμα", σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο πλάγιο του δ'.   Το ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης.   Καλή ακρόαση.
 • Ιδιόμελα Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ο τον αμπελώνα" & "Λησταίς λογισμοίς"
  Ιδιόμελα Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Ο τον αμπελώνα" & "Λησταίς λογισμοίς"
  Δημοσιεύουμε τα ιδιόμελα του Ε' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Ο τον αμπελώνα φυτεύσας" και "Λησταίς λογισμοίς", σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο βαρύ και πλάγιο του β' αντίστοιχα.   Τα ερμηνεύει, ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης.     Καλή ακρόαση.
 • Πέτρου Λαμπαδαρίου - Καταβασίες Χριστουγέννων Ιαμβικές (Αργές)
  Πέτρου Λαμπαδαρίου - Καταβασίες Χριστουγέννων Ιαμβικές (Αργές)
  Χρόνια πολλά και ευλογημένα!   Αναρτούμε τις Ιαμβικές Καταβασίες της Χριστού Γεννήσεως, "Έσωσε λαόν...", σε αργό ειρμολογικό μέλος. Η μελοποίηση είναι του Πέτρου Λαμπαδαρίου και ο ήχος είναι α'.   Η ερμηνεία ανήκει στον εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιλίου (Παλατιανή), π. Θεόδωρο Παπαγιάννη.   Καλή ακρόαση  http://psalmodimata.blogspot.gr/2015/12/blog-post_28.html
 • Ρωμανός ο Μελωδός, τ΄ αηδόνι της Ορθοδοξίας
  Ρωμανός ο Μελωδός, τ΄ αηδόνι της Ορθοδοξίας
    Ήτανε στα παλιά τα χρόνια ένα παιδί μεγαλωμένο μες στην εκκλησιά. Των ιερέων δεξί χέρι. Πρόφταινε σ΄ όλες τις δουλειές και στις ακολουθίες πάντα πρώτο. Ήξερε πια απ΄ έξω κι ανακατωτά ψαλμούς και προσευχές κι ευλαβικά διακονούσε στο ιερό σε κάθε λειτουργία. Πόσο του άρεσε η ψαλτική! Καμια φορά χωνόταν στο αναλόγι ανάμεσα σε ψάλτες και ψαλτάκια κι όλο ήθελε κάτι να ψάλει στον Θεό. Μα τον διώχνανε οι άλλοι. Ήτανε, βλέπεις, πολύ παράφωνο το παιδί. Τόσο, που δεν καταλάβαινε κανείς τις έψελνε. Δεν ήθελαν να τον ακούν. Του λέγαν:  «Όλα, μα όλα να τα κάνεις, Ρωμανέ – αυτό ήταν τ΄ όνομά του – μονάχα στο ψαλτήρι μην ανέβεις». Ένα βραδάκι, εκεί, στην εκκλησιά της Παναγιάς, όπου βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, έπεσε ο Ρωμανός στα γόνατα. Με δάκρυα ικέτευε τη Δέσποινα των Ουρανών να του χαρίσει της καλλιφωνίας το δώρο. Παραμονή Χριστούγεννα. Κατάμεστη της Παναγιάς η εκκλησία. Κι εκεί, κοντά στο αναλόγι, μένει άφωνος ο ταπεινός ο Ρωμανός. Πού να τολμήσει ν΄ ανοίξει για ψαλμωδία το στόμα. Όλοι θα τον κοίταζαν περιπαικτικά, θα τον κορόιδευαν και θα του έλεγαν να πάψει. Στρέφει τα μάτια στην εικόνα. Δέεται βουβά… Κι εκεί που προσευχόταν το παιδόπουλο, το παίρνει αλαφριά ο ύπνος και βλέπει όνειρο θαυμαστό: Βγήκε, λέει, απ΄ την κορνίζα της εικόνας η ίδια η Παναγιά κι ήρθε κοντά του. Κρατούσε στο δεξί κοντάκιο – εκείνο το κοντό, ελαφρύ ξύλο όπου τύλιγαν τα χαρτιά όπου είχανε γραμμένους τους ψαλμούς και τα τροπάρια. Το  ΄δωσε λέει, στον Ρωμανό και του  ΄πε να το φάει. Κι αυτός το πήρε, το  ΄φαγε και ξύπνησε αμέσως. Με θάρρος στάθηκε κοντά στον πρωτοψάλτη, που είχε ανοίξει τα χαρτιά στον ύμνο της Παρθένου. Βγάζει φωνή ο Ρωμανός κι από τα στήθη του βαθιά ψάλλει, όπως λαχταρούσε, με μελωδία θαυμαστή: «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει…». Αντιλαλούνε της εκκλησιάς οι θόλοι. Αντιβουίζουν τα καμπαναριά κι ο Ρωμανός ο μελωδός, το μέχρι λίγο πριν παράφωνο παιδόπουλο, δοξάζει την Κυρία Θεοτόκο για το δώρο. Χίλια και περισσότερα τα ψάλματα που έγραψε ο Ρωμανός για τους αγίους και την Παναγιά. Κοντάκια τα ονόμασε η Εκκλησία, για να θυμόμαστε το θαύμα με το άμουσο παιδί, τον Ρωμανό τον Μελωδό, τ΄ αηδόνι της Ορθοδοξίας, που τιμούμε την  1η Οκτωβρίου.    
 • Ιδιόμελον ΣΤ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Θαυμαστή του Σωτήρος"
  Ιδιόμελον ΣΤ' Κατανυκτικού Εσπερινού - "Θαυμαστή του Σωτήρος"
   Ιδιόμελον του ΣΤ' Κατανυκτικού Εσπερινού, "Θαυμαστή του Σωτήρος", σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου και ήχο α'.   Τα ερμηνεύει, ο πατήρ Θεόδωρος Παπαγιάννης, ευχόμαστε καλή και ευλογημένη Ανάσταση.   Καλή ακρόασηhttp://psalmodimata.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html 
 • Ότε η αμαρτωλός Α'.
  Ότε η αμαρτωλός Α'.
  Τη Μ. Τετάρτη, εις τον Όρθρον, Ιδιόμελον των Αίνων. Ήχος Πρώτος. Καλή ακρόαση https://youtu.be/IboQ3MRsuGU
 • Τήν πνευματικήν νηστείαν Γ'.
  Τήν πνευματικήν νηστείαν Γ'.
  Τήν Δευτέραν τής Β' Εβδομάδος τών Νηστειών, Εις τά απόστιχα τού Εσπερινού, Ιδιόμελον. Ήχος Τρίτος. Ψάλλει ο Βασίλειος Λιάκος Τό κείμενον Τὴν πνευματικὴν Νηστείαν νηστεύσωμεν, διάρρήξωμεν πᾶσαν στραγγαλιάν, ἐκφευξώμεθα δὲ καὶ τῶν σκανδάλων τῆς ἁμαρτίας, ἀφήσωμεν ἀδελφοῖς τὰ ὀφειλήματα, ἵνα καὶ ἡμῖν ἀφεθῇ τὰ παραπτώματα ἡμῶν· οὕτω γὰρ βοῆσαι δυνησόμεθα. Κατευθυνθήτω ἡ προσευχὴ ἡμῶν, ὡς θυμίαμα, ἐνώπιόν σου Κύριε.   video: http://youtu.be/HFaU7krpkB4
 • Νύν αι δυνάμεις πλ Β' (διασκ. Θρ. Στανίτσα)
  Νύν αι δυνάμεις πλ Β' (διασκ. Θρ. Στανίτσα)
  Εις τήν προηγιασμένην Θείαν Λειτουργίαν, αντί του Χερουβικού ύμνου. Ήχος πλάγιος τού Δευτέρου. Μέλος Πέτρου τού Πελοποννησίου, διασκευασθέν υπό τού Θρασυβούλου  Στανίτσα. Ψάλλει ο Βασίλειος Λιάκος video : http://youtu.be/QFPhrHstB2Y
Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγένθυση