ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               

Φωτογραφικό υλικό του Ναού

 • Ακάθιστος Ύμνος στην Παλατιανή Ιλίου
  Ακάθιστος Ύμνος στην Παλατιανή Ιλίου
  Ακάθιστος Ύμνος στην Παλατιανή Ιλίου 2023
 • Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου
  Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου
  Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου
 • Πανήγυρις των Εισοδίων 2018
  Πανήγυρις των Εισοδίων 2018
  Πανήγυρις των Εισοδίων 2018!
 • Λαμπρά η πανήγυρις των Εισοδίων 2017
  Λαμπρά η πανήγυρις των Εισοδίων 2017
  Λαμπρά η πανήγυρις των Εισοδίων Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η εορτή της Εισόδου της Παναγίας στα Άγια των Αγίων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής στο Ίλιον. Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον στίχο του αναγνώσματος από την Έξοδο που διαβάστηκε στον Εσπερινό «Καὶ ἐκάλυψεν ἡ νεφέλη τὴν Σκηνὴν τοῦ Μαρτυρίου, καὶ δόξης Κυρίου ἐπλήσθη ἡ Σκηνή. Καὶ οὐκ ἠδυνήθη Μωϋσῆς εἰσελθεῖν εἰς τὴν σκηνὴν τοῦ Μαρτυρίου». Αναλύοντας τον στίχο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή η προτύπωση αναφέρεται στην Παναγία Μητέρα μας, που γίνεται η Σκηνή της νέας Διαθήκης που προσλαμβάνει μέσα Της τον άσαρκο Λόγο του Θεού. «Όπως η Κιβωτός της Διαθήκης περιελάμβανε τις λίθινες πλάκες με το νόμο του Θεού, η Παναγία έχει μέσα της τον Λόγο του Θεού. Και δείχνει ο Θεός ποιάν είχε διαλέξει για να γίνει μητέρα Του. Και καλύφθηκε η Παναγία από τη νεφέλη της προστασίας του Θεού, συλλαμβάνει και σαρκώνεται μέσα της ο Υιός και Λόγος του Θεού και γίνεται η ίδια, νεφέλη που μας προστατεύει από τα πυρακτωμένα βέλη του πονηρού». Έκλεισε λέγοντας πως «τίποτα δεν απαγορεύεται στην Βασιλεία του Θεού και στην Εκκλησία. Είμαστε κοινωνοί ζωής αθανάτου. Μετέχουμε και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, μετέχουμε στη νεφέλη που μετείχε και η Παναγία μας και μπορούμε μαζί με Αυτήν να μπούμε στη Σκηνή του Μαρτυρίου, κάτω από την προστασία του Θεού Πατέρα» Λίγο πριν την απόλυση ο κ. Αθηναγόρας απένειμε στον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο το οφφίκιο του Οικονόμου, επιβραβεύοντας την έως τώρα διακονία του στην ενορία.
 • Κυριακή της Σαμαρείτιδος με τον Σεβασμιώτατο! 14.05.2017
  Κυριακή της Σαμαρείτιδος με τον Σεβασμιώτατο! 14.05.2017
  Ὕδωρ λαβεῖν ἐλθοῦσα τὸ φθαρτὸν γύναι, Τὸ ζῶν ἀπαντλεῖς, ᾧ ῥύπους ψυχῆς πλύνεις.... Την Κυριακή 14 Μαϊου 2017 (Σαμαρείτιδος) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον ιερό Ναό μας!
 • ΠΑΣΧΑ 2016! Το Πάσχα είναι η αφετηρία της «Ανέσπερης Ημέρας».
  ΠΑΣΧΑ 2016! Το Πάσχα είναι η αφετηρία της «Ανέσπερης Ημέρας».
  ΠΑΣΧΑ 2016! Το Πάσχα είναι μια χαρά συμπαντική. Οι ακτίνες του αναστάσιμου φωτός διεισδύουν σ’ ολόκληρη την κτίση. Μέσα από εμάς, τους ανθρώπους, η πασχάλια χαρά κοινωνείται στον κόσμο της φύσης – στα ζώα, στον αέρα, στο νερό, σε καθετί που έρχεται στη ζωή την άνοιξη. Και πάλι, ο αναστάσιμος κανόνας τονίζει εμφατικά αυτό το στοιχείο: «Ουρανοί μεν επαξίως ευφραινέσθωσαν. γη δε αγαλλιάσθω, εορταζέτω δε κόσμος, ορατός τε άπας και αόρατος· Χριστός γαρ εγήγερται».   Το Πάσχα, η γιορτή της Ανάστασης του Σωτήρος, είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή μεγάλης χαράς. Όταν ο αναστημένος Χριστός συναντά τις μυροφόρες καθώς φεύγουν από το μνήμα, το πρώτο πράγμα που τους λέει είναι η λέξη «Χαίρετε» (Ματθ. 28,9). Όσον αφορά σ’ αυτή την πασχάλια χαρά, τρία σημεία έχουν ιδιαίτερη αξία: είναι χαρά προσωπική, είναι χαρά συμπαντική και είναι χαρά ευχαριστιακή. Καλλίστου Ware, Μητροπ. Διοκλεἰας   Στιγμές από τη Μεγάλη εβδομάδα και την Ανάσταση του Σωτήρος! 2016
 • Χειροτονία και χειροθεσία στη λαμπρή πανήγυρη της Παλατιανής 21.11.2015
  Χειροτονία και χειροθεσία στη λαμπρή πανήγυρη της Παλατιανής 21.11.2015
  Μια ιδιαίτερη ημέρα, με πολλές  χαρές και οι συγκινήσεις ήταν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 για την ενορία της Παναγίας Παλατιανής στο Ίλιον. Εκτός από την κυρίως πανήγυρη του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής, όπου εορτάστηκαν με τη δέουσα λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου, παράλληλα τελέστηκε μια χειροτονία διακόνου, ενώ δόθηκε και οφφίκιο σε έναν από τους εφημερίους του ναού.   Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως. Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε τη σπουδαιότητα της σημερινής εορτής καθώς «η Παναγία είναι η πύλη που βλέπει προς την ανατολή. Η πόρτα για να ανατείλει και πάλι στον κόσμο η χαρά, η αλήθεια και η σωτηρία».   Στο περιθώριο της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ιλίου, χειροτόνησε σε διάκονο τον π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη, παρουσία του πνευματικού του π. Ιωσήφ, ο οποίος στο κείμενο της συμμαρτυρίας τόνισε ότι «ο μέχρι πρότινος βίος του π. Ιωάννη, υπήρξε άμεμπτος και αμόλυντος θέτοντας έτσι τις βάσεις προς τη διακονία με την ιδιότητα της οποίας θα υπηρετεί πλέον τον Κύριο». Ο κ. Αθηναγόρας συμπλήρωσε πως «Ο π. Ιωάννης, καλείται να εισέλθει στον Ναό του Θεού, όπως η Παναγία», ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «καλείται να γίνει εικόνα απορρήτου, όπως έγινε και η Παναγία δοχείο για να κατοικήσει ο Θεός».   Λίγο πριν την απόλυση, χειροθέτησε με το οφφίκιο του οικονόμου τον εφημέριο π. Δημήτριο Τζίμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «σαν μια ελάχιστη επιβράβευση για την προσήλωσή του, καθώς ποτέ δε ζήτησε τίποτα και υπήρξε πάντα πρόθυμος».   Εκατοντάδες προσκυνητές συνέρρευσαν και κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό από νωρίς το πρωί, για να λάβουν την χάρη της Παναγίας και να ευχηθούν στους νεοφώτιστους ιερείς.   Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Μάρκος Παπαγεωργίου
 • 	 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2015
  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2015
  Ο Αύγουστος για τoν Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο. Κατά τον συναξαριστή, τη μετάσταση της Παναγίας ανήγγειλε στην ίδια ο Άγγελος τρεις μέρες πριν την πραγμάτωσή της. Εκείνη με χαρά δέχτηκε το άγγελμα αφού θα συναντούσε τον πολυαγαπημένο και μονάκριβο γιο της στην Άνω Ιερουσαλήμ, στη θριαμβεύουσα Εκκλησία Του. «Κάλεσε στο σπίτι της συγγενείς και γείτονες, τους ανακοίνωσε το επίκεντρο μεγάλο ταξίδι «σαροῖ την οικίαν, ετοιμάζει την κλίνη και πάντα τα προς ταφήν επιτήδεια». Οι γυναίκες καθώς άκουσαν για την αναχώρηση από την παρούσα ζωή της Θεομήτορος, «μετ’οιμωγής ωλοφύροντο». Η Παναγία τις διαβεβαίωσε πως δεν θα παύσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και μετά την μετάσταση. Θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου. Υπόσχεση που τηρεί μέχρι σήμερα. Και θα τηρεί ως τη συντέλεια του κόσμου.
 • ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
  Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε και φέτος η θεία λειτουργία για την εορτή της Αγίας Παρασκευής στο παρεκκλήσιον του ναού μας! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου!
 • ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ 2015
  ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ 2015
  Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, του γαρ Γεννήτορoς η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
 • Μνήμη των Εγκαινίων του Ναού μας...
  Μνήμη των Εγκαινίων του Ναού μας...
  Σήμερα 05.10.2014 στον Ιερό Ναό μας εορτάσαμε την μνήμη των Εγκαινίων αυτού με τη συμπλήρωση 30 ετίας από την τέλεσή τους. Τελέσθηκε επίσης και μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων!
 • Θεοφάνεια 2014
  Θεοφάνεια 2014
  Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα. Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.  
 • Καλή και Ευλογημένη Χρονιά! 2014!!!
  Καλή και Ευλογημένη Χρονιά! 2014!!!
  Εάν δεν είχες το χρόνο για να κάνεις κάποια πράγματα σωστά, το νέο έτος είναι η μεγάλη ευκαιρία που σου δίνει ο Θεός, ώστε να τα προσπαθήσεις ξανά. Καλή Χρονιά!!! Ευλογημένη χρονιά!!!  2014!!!!
 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013
  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013
  Χριστός Γεννάται Δοξάσατε! Η Γέννησις σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως, εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό α¬στέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης, και σε γινώσκειν εξ ύψους Ανατολήν. Κύριε δόξα σοι.   Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν, καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου...ἐτέχθη ὁ Κύριος.   Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστως ἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον΄ Δόξα ἐν ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου, καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας.   Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε΄ Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε. ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί, ὅτι δεδόξασται.   Μάγοι καὶ Ποιμένες, ἦλθον προσκυνῆσαι, Χριστὸν τὸν γεννηθέντα, ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει. Νεηγενὲς Μάγων λεγόντων, παιδίον Ἄναξ, οὗ ἀστὴρ ἐφάνη, ποῦ ἐστίν, εἰς γὰρ ἐκείνου προσκύνησιν ἥκομεν, μανεὶς ὁ Ἡρῴδης ἐταράττετο, Χριστὸν ἀνελεῖν, ὁ θεομάχος φρυαττόμενος.   Μεγάλυνον, ψυχή μου, την τιμιωτέραν και ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων. Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον. Ουρανόν το σπήλαιον, θρόνον χερουβικόν την Παρθένον, την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν.   Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης, η πολυαρχία των ανθρώπων επαύσατο, και σου ενανθρωπήσαντος εκ της Αγνής η πολυθεία των ειδώλων κατήργηται υπό μίαν Βασιλείαν εγκόσμιον, αι πόλεις γεγένηνται και εις μίαν δεσποτείαν Θεότητος, τα έθνη επίστευσαν. Απεγράφησαν οι λαοί τω δόγματι του Καίσαρος επεγράφημεν οι πιστοί ονόματι Θεότητος, σου του ενανθρωπήσαντος Θεού ημών μέγα σου το έλεος, Κύριε δόξα σοι.   Η Παρθένος σήμερον, τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι, μετά ποιμένων δοξολογούσι.Μάγοι δε, μετά αστέρος οδοιπορούσι. Δι' ημάς γαρ εγεννήθη, παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός.
 • Ιλίου Αθηναγόρας: ''Να ζήσουμε τα δικά μας Εισόδια'' 21.11.2013
  Ιλίου Αθηναγόρας: ''Να ζήσουμε τα δικά μας Εισόδια'' 21.11.2013
  Φωτορεπορτάζ: Αθανάσιος Θανόπουλος Εκατοντάδες πιστοί συνέρευσαν σήμερα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλατιανής, για να τιμήσουν την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, με την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος με πολύ απλότητα μίλησε για την σημασία της σημερινής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. "Πρέπει ο καθένας από εμάς να ζήσει τα δικά του Εισόδια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι "η Παναγία είναι η κιβωτός στην οποία ενσαρκώθηκε και χώρεσε ο αχώρητος Θεός."
Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγένθυση